Wat we steunen

Gesteunde projecten 2017

Stop de oorlogsmissies!

afiDe Tweede Kamer beslist op 4 december over het verlengen van de oorlogsmissies in Mali en Afghanistan en later over die in Irak. Het kabinet gaat de krijgsmacht hiervoor versterken, in plaats van te kiezen voor vrede door diplomatie en een eerlijke internationale economie èn voor een goed klimaatbeleid. Het Amsterdams Vredesinitiatief organiseerde een protest.

Debat: 2000 kernwapens op scherp, wat kan Nederland doen?

AnukesDoor de Noord-Koreaanse raketproeven en de reacties van Trump is de nucleaire dreiging weer verontrustend actueel. Wat kan Nederland bijdragen aan het verbieden en uitbannen van kernwapens die, bedoeld of onbedoeld, de hele mensheid kunnen vernietigen? Daarover gingen verschillende experts in gesprek.

Enough is enough

Banksy-Israel-Wall-620x350Een Ander Joods Geluid (EAJG) organiseert een zesdaags evenement, 50 jaar na de Zesdaagse Oorlog, want genoeg is genoeg!

Hoe starten we een dialoog met ‘de ander’? Hoe kunnen we bijdragen aan een betere toekomst voor Palestijnen en Israëli’s daar en meer verdraagzaamheid en tolerantie hier?

Tentoonstelling ‘Onderdrukking en bevrijding’ over dienstweigeraars en deserteurs in Nazi-Duitsland

tentoonstelling

Van 8 mei t/m 30 juni 2017 is in Het Huis van Compassie in Nijmegen een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto’s en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland. Een beklemmende tentoonstelling, samengesteld uit foto’s en (laatste) brieven uit familiearchieven.

Gesteunde projecten 2016

Boekbespreking Groningen-Jabalya

Kwart-over-Gaza

Met steun van FVP organiseert Stichting Groningen-Jabalya ‘Kwart over Gaza’. Eerst wordt de film ‘We lost our souls’ vertoond. Vervolgens wordt Anja Meulenbelt door Lejo Siepe geïnterviewd over haar nieuwe boek.

Indexeren onderzoeksarchief

tank

Jarenlang deed Karel Koster onderzoek naar militarisme, onder meer voor het Anti Militaristies Onderzoeks Kollektief AMOK. Na zijn overlijden is een groot deel van zijn archief naar AMOK verhuisd. Voor het indexeren en toegankelijk maken hiervan deed het FVP een bijdrage.

Debatavond ‘Oorlog zonder Grenzen’

ozgHet Amsterdams Vredesinitiatief organiseert een debatavond met de Vlaamse auteur Ludo de Brabander.  Over koloniale opdeling van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, internationale energiehonger, steun aan autoritaire regimes, wapenleveringen en militaire interventies.

Onderzoek militaire relaties met Israel

rafael-kleinDoor wapenaankopen bij en militaire samenwerking met Israël profiteert Nederland van kennis die is opgedaan bij de bezetting van Palestijnse gebieden. Ook komen er nog altijd Nederlandse wapenonderdelen en dual-usegoederen bij het Israëlische leger terecht, ondanks officieel ‘zeer restrictief’ exportbeleid. Een onderzoek van Stop Wapenhandel.

Debat: Oorlog in Turkije, Stilte in Nederland

Kurd & Friends: De mensenrechtensituatie in Turkije is sinds de aanloop naar de verkiezingen op 7 juni 2015 sterk verslechterd. En na de couppoging van afgelopen juli is de vrijheid van meningsuiting nog verder ingeperkt. Wat gaan Nederlandse politici doen om het geweld tegen de Koerden in Turkije te beëindigen?

uit-nuclaire-impasseSymposium Uit de Nucleaire impasse

De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP) organiseerde een symposium n.a.v. de instelling van de open Ended Working Group door de VN om om daadwerkelijk van kernwapens af te komen.

Gesteunde projecten 2015

vedan

Geen vrede met kernenergie

Vredesgroep VEDAN te Enschede organiseert antinucleaire activiteiten rond de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo.

Gesteunde projecten 2014

263406_252680761415910_100000219647856_1293506_2022309_n-2

Geen wapens naar conflictgebieden!

Stop Wapenhandel krijgt een bijdrage voor protest tegen een wapenhandelsmissie naar het Midden-Oosten.

Handtekeningen tegen aanschaf drones

Nederland heeft besloten om vier MQ-9 Reaper drones aan te schaffen. Vooralsnog onbewapend, maar het is een fluitje van een cent om er wapens onder te hangen. VEDAN organiseert een handtekeningenactie.

Gesteunde projecten 2013

ontwapenFactsheet over modernisering kernwapens

Ontwapen! schreef een Factsheet over de modernisering van kernwapens in Nederland. De nieuwe B-61-12 bom wordt het kernwapen van de Joint Strike Fighter.

vrede-express

De Vrede Express

De Vrede Express is een reizende, interactieve tentoonstelling over vrede, diversiteit en democratisch burgerschap. Vrede Express kreeg steun voor tentoonstellingshuur.

enschede-voor-vredeEnschede voor Vrede

We steunden Enschede voor Vrede voor het organiseren van diverse activiteiten tijdens de vredesweek.

Energie en Geopolitiekenergie-en-geopolitiek

Stichting Peakoil Nederland doet onderzoek naar de relatie tussen Energie en Geoplitiek, en organiseert bijeenkomsten en debatten.

Gesteunde projecten 2012

wapnehandel-libie-noord-afrikaOnderzoek wapenhandel Libië naar Noord Afrika

Het Fonds Vredesprojecten steunt een onderzoek naar wapenhandel vanuit Libie naar Noord-Afrika, met name naar Mali en Nigeria.

enschede-voor-vrede-2Discussieavonden Europese Wapenexport

In het kader van de Vredesweek organiseert Enschede voor Vrede samen met het FriedensForum Münster twee discussieavonden over Europese wapenexport, mmv Aktion Aufschrei – Stoppt den Waffenhandel! en Campagne tegen Wapenhandel.

Mensenrechten: universeel én lokaal?

Peace Brigades International zendt vrijwilligers uit om bedreigde mensenrechtenverdedigers te begeleiden ter bescherming bij hun strijd. Op 30 juni vond de 31ste PBI Nederland jaardag plaats, met als thema: ‘Mensenrechten: universeel én lokaal?’. FVP gaf een bijdrage voor organisatie van deze dag.

Antimilitarisme 2.0

Ter verbetering van de digitale communicatie van vredesorganisatiesdigitale-communicatie (oa rond de actie tegen wapengigant EADS) heeft het Vredesfonds een project opgezet onder de naam Antimilitarisme 2.0. Samen met de Campagne tegen Wapenhandel wordt gewerkt aan efficiëntere digitale berichtgeving.

Tentoonstelling ‘Ende und Anfang’ende-und-anfang

Het Vredesfonds steunt de tentoonstelling ‘Ende und Anfang’, een Duitse vredestentoonstelling over de ellende van de oorlog, de ineenstorting van het leger, de verdrijving, het zoeken van overlevenden naar hun familie. Ook de eerste twijfel aan de eindzege en de moed om dienst te weigeren en weerstand te bieden worden met foto’s en teksten nabij gebracht.

Gesteunde projecten 2011

paasmarsPaasmars ontwapening en Vrede

Op 25 april vindt in Almelo de Paasmars voor Ontwapening en Vrede plaats. Onder het motto “De een z’n brood is de ander z’n dood” wordt gelopen langs onder meer bedrijven die meebouwen aan de Joint Strike fighter en langs uraniumverrijkingsfabriek Urenco.

Dag van de Vrededag-van-de-vrede

Het Fonds Vredesprojecten steunt een bijeenkomst op de Dag van de Vrede op 17 september 2011 in de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam, van Amsterdams Vredescafe en St. Zonneglossis.

social-mediaOntwikkeling social media Campagne tegen Wapenhandel

Voor het ontwikkelen van een Facebookpagina en andere sociale media tools steunde het FVP de Campagne tegen Wapenhandel.

Gesteunde projecten 2010

Promotie Vredesmagazinepromotie-vredesmagazine

Ter promotie van het Vredesmagazine gaf het Fonds Vredesprojecten een bijdrage voor een abonneewervingsfolder.

european-network-armstradeBijeenkomst European Network Against Arms Trade

Het European Network Against Arms Trade kwam eind mei bijeen in Amsterdam. Op het programma onder meer nieuwe campagnestrategieën, het corruptieproces tegen BAe Systems  en de toenemende privatisering van oorlog. Fonds Vredesprojecten sponsorde de bijeenkomst.

Manifestatie kernwapenbasis Volkelvolkel

Met steun van Fonds Vredesprojecten organiseerden Ontwapen! en Akties tegen Kernwapens een manifestatie en actie bij kernwapenbasis Volkel in Noord-Brabant, in het kader van een internationale actiedag voor ontwapening.

Gesteunde projecten 2009

praten-met-hamasAdvertentie-oproep Praten met Hamas

We steunden de advertentie-oproep Praten met Hamas: “Wij zijn ervan overtuigd dat er voor het Israëlisch-Palestijnse conflict geen militaire, maar alleen een politieke oplossing is: door dialoog en onderhandelingen op basis van respect voor het internationale recht.”

smeermiddel-wapenindustrie

Onderzoek wapenbeurzen als smeermiddel van de wapenindustrie

De Campagne tegen Wapenhandel deed onderzoek naar wapenbeurzen als smeermiddel van de wapenindustrie.

sivmoStop Israëlische bezetting

Het Steuncomité Israëlische Mensenrechten en Vredesorganisaties (SIVMO) ontving ondersteuning hun werk voor beëindiging van de Israëlische bezetting.

Ploegschaaractiesploeg-schaar

Ploegschaaracties zijn radicale vredesacties waarbij daadwerkelijke ontwapening, het nemen van verantwoordelijkheid voor de actie, openheid en geweldloosheid centraal staan. Fonds Vredesprojecten financierde de Nederlandse ploegschaar website.

ontwapen-2Steun Herover Nieuw Milligen

FVP steunde de actie Herover Nieuw Milligen van de actiegroep Ontwapen! Op basis Nieuw Milligen bevinden zich de DARS eenheden, van waaruit de NAVO luchtmachtoperaties binnen en buiten het eigen grondgebied geleid gaan worden.

Gesteunde projecten 2008

Vredeswandelingvredeswandeling

Het Fonds Vredesprojecten financierde een vredeswandeling, 5 jaar na het begin van de oorlog tegen Irak, georganiseerd door het Platform tegen de Nieuwe Oorlog.

vredesmagazineOpstart VredesMagazine

Het VredesMagazine is een gezamenlijke uitgave van zes Nederlandse vredesorganisaties. Het informeert over oorlog, vrede, machtspolitiek en veiligheidspolitiek. En over alternatieven. Het FVP hielp financieel met de opstart van het VredesMagazine.

dvamokOnderzoeksdossier “NAVO- 60 jaar is wel genoeg”

In het kader van de aktie ‘stop de NAVO’ financierde het FVP het onderzoeksdossier “NAVO  –  60 jaar is wel genoeg.” en een poster met actieaankondiging. Het dossier is hier te downloaden als PDF.

target-cafe ‘Target Café’

In het kader van 60 jaar NAVO steunde het FVP het ‘Target Café’ in Amsterdam. Met informatie over de NAVO en de protesten tegen de NAVO-top in Straatburg. Met o.a. een antimilitaristische pub-quiz.

Tegen oorlog in Afghanistanactie-tegen-tegenstanders

Het FVP steunde een actie van tegenstanders van de Afghanistan-oorlog. Zij plaatsten 300 ‘grafzerken’ voor het stafgebouw van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Daarmee werden de ruim 300 burgerslachtoffers herdacht die inmiddels in Afghanistan zijn gevallen door Nederlands militair optreden.

jsfProtest tegen lobby aanschaf JSF

Het FVP steunde protestacties tegen de aanschaf van een nieuw Nederlands gevechtsvliegtuig, de JSF. O.a. een demonstratie tegen het van de wapenindustrie in het Haagse parlement over de JSF.